Serum Nedir? Neden Takılır? Çeşitleri Nelerdir?

Serum Nedir? Neden Takılır? Çeşitleri Nelerdir?

Serum Nedir?

Damar yolu açılmış hastaya, damar yoluna bir hortum ile bağlı bir torbadan sıvı verilmesi işlemine denir. Serum’un içerisindeki sıvı hızı ayarlanarak damla damla olacak şekilde damar yolu aracılığı ile serum uygulaması yapılan kişinin damarına verilir. Zehirlenme, enfeksiyon, sıvı kaybı, travma, cerrahi sonrası vb. birçok durum serum uygulamasını gerektirebilir.

Serum Çeşitleri

Serum fizyolojik denen şey izotonik sodyum klorür solüsyonudur. Diğer bir deyişle su ve tuz karışımıdır. Vücudun sahip olduğu yoğunluğa sahip olduğu için serum fizyolojik olarak isimlendirilir.

Elektrolitli serum sıvı kaybının olduğu durumlarda hastalara uygulanır ve şeker, bikarbonat, potasyum gibi mineraller içerebilir.

Sadece şeker ve salin içeren serumlara şekerli serum denmektedir.

Vitaminli serum yine sıvı kaybı gibi durumlarda kullanılabilir. Sıvı kaybı sıcak, yoğun egzersiz veya yüksek alkol tüketimi gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Multivitamin içerir.

Bunlar başlıca serum tipleridir. Serumlar çok daha farklı içeriklere sahip olabilirler. Hastanın durumuna göre farklı kokteyller yapılabilir. Bazı ilaçlar serum fizyolojiğin içine enjekte edilerek de uygulanabilmektedir. Örneğin kemoterapi de serum yoluyla uygulanır.

Serum uygulamasıyla ilgili sorularınız varsa aşağıdaki yorum kısmından bize sorabilirsiniz.

Yazar hakkında

Onur administrator

    Bir cevap yazın